Deze analyse geeft een aantal voorbeelden van sectorale maatregelen ter bevordering van de verlenging van de beroepsloopbaan van de werknemers van 45 jaar en ouder.
Om deze werknemerscategorie langer aan het werk te houden en hun werkgelegenheidsgraad te verhogen hebben de sociale partners collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten die maatregelen bevatten welke de ondernemingen de middelen geven om de arbeidsomstandigheden af te stemmen op de leeftijd van hun werknemers en financiële voordelen toekennen aan de werknemers die besluiten om langer te werken. Het gaat om maatregelen m.b.t. het bijsturen van de werkroosters van de oudere werknemers via de vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van het loon voor de non-profitsectoren en via de toekenning van bijkomende verlofdagen. Een aantal sectoren opteren bovendien voor het uitbetalen van een anciënniteitspremie en andere voor een stimuleringspremie om langer aan het werk te blijven dan de leeftijd welke toegang verleent tot het werkloosheidsstelsel met bedrijfstoeslag (het voormalige brugpensioen).
Om de oudere werknemers langer aan het werk te houden moet op ondernemingsniveau ook het accent worden gelegd op de permanente opleiding van de werknemers in het algemeen waarbij bijzondere aandacht moet worden besteed aan de oudere werknemers en aan de overdracht van de knowhow die deze laatsten hebben verworven aan de jongere werknemers, zulks vooral door het aanmoedigen van het systeem van het peterschap.
2 reacties
oudere werknemers
de voorgestelde mogelijke oplossingen zijn relevant, maar de toepassingen te velde ontmoeten heel wat hindernissen:
de acute bezuinigingen zijn vaak de reden om mensen tot prepensioen te dwigen
het opdrijven van de werklast kan voor ouderen te belastend zijn
de sociale druk blijft de ouderen om plaats te ruimen voor jongeren.
dit zijn een paar hindernissen die verder dienen aangepakt, bv. door het terug invoeren van 'DUO' banen:
jongere en oudere als partner (vermijdt tevens dubbele subsidies en vermindert de werkloosheid)
ouderen
de aangehaalde voorstellen zijn sterke aanraders.
de moeilijkheden in de practijk zijn bv. :
de algemene economische crisis is voor heel wat bedrijven de grote motivator om de ouderen(?) langs prepensioen te laten afvloeien
de toename van de werkdruk (snelheid en taakinhoud) is voor veel ouderen mentaal niet haalbaar
de sociale druk om plaats te ruimen is vaak te groot
misschien is het terug toepassen van de duo-job (ouderen en jongeren als partners op de werkvloer ook een zeer haalbare kaart, daar het financieel aantrekkelijk maken van deze aanpak bevordert zowel de jongere als de oudere en verlicht werkloosheids- en pensioenuitkeringen
hoogachtend
Plaats een nieuwe reactie